duminică, 29 aprilie 2012

Tort cu mousse de ciocolată

          Este un tort deosebit ca aspect datorită celor două straturi de mousse (unul cu ciocolată albă, altul cu ciocolată cu lapte) și cu un gust minunat!


          Pt. blat avem nevoie de:
  • 4 ouă;
  • 165 gr. zahăr;
  • 130 gr. făină;
  • 1 praf de copt;
  • 35 gr. cacao;
  • 4 lg. apă.
          Pt. mousse de ciocolată albă:
  • 2 ouă;
  • 4 lg. zahăr;
  • 2 lg. amidon;
  • 350 ml. lapte;
  • 100 gr. ciocolată albă;
  • 15 gr. gelatină;
  • 250 ml. frișcă lichidă;
  • esență de vanilie.
          Pt. mousse de ciocolată cu lapte:
  • 2 ouă;
  • 4 lg. zahăr;
  • 2 lg. amidon;
  • 350 ml. lapte;
  • 100 gr. ciocolată cu lapte;
  • 15 gr. gelatină;
  • 250 ml. frișcă lichidă;
  • esență de rom.
          Pt. însiropat:
  • 4 lg. zahăr;
  • 1 plic cappuccino;
  • 1 cană de apă;
  • esență de rom.
          Pt. decor:
  • 500 ml. frișcă lichidă;
  • 100 gr. ciocolată.
          Mod de preparare:
          Mai întâi se face blatul (ca aici), se pune în tava tapetată cu hârtie de copt (36 x 24 cm.) și se dă la cuptor la 180⁰C pt. 30 - 35 min.


          Între timp ne ocupăm de mousse de ciocolată albă: într-o crăticioară se pun ouăle, zahărul și amidonul,


se amestecă bine,


se adaugă laptele


și se pune pe baie de aburi, amestecând continuu până când se îngroașă.


Gelatina se dizolvă în apă rece cât să o cuprindă.


Ciocolata albă se topește pe baie de aburi,


apoi se toarnă peste cremă


și se amestecă, apoi se lasă la răcit.


După ce s-a copt blatul


și s-a răcit, se taie în două foi.


          Pt. sirop zahărul se caramelizează, se adaugă apa și cappuccino și se fierbe până se topește tot zahărul, apoi se adaugă esența de rom și se ia de pe foc.
          Prima foaie de blat se pune pe un platou unde se pune și un cadru (dacă îl faceți rotund, puneți inelul formei în care ați copt blatul) și se însiropează cu jumătate din cantitatea de sirop.


          Se bate frișca.


          Gelatina se topește pe baie de aburi, după care se adaugă cremei cu ciocolată, apoi crema se amestecă cu frișca bătută.


Compoziția rezultată se toarnă peste blat și se nivelează,


apoi se dă la frigider.
          Mousse de ciocolată cu lapte se pregătește la fel ca mousse de ciocolată albă,


se toarnă peste mousse de ciocolată albă (care, între timp, s-a întărit)


și se nivelează.


Deasupra se așează cea de-a doua foaie de blat însiropată


și se dă la rece pt. câteva ore (eu l-am lăsat peste noapte).
          Se ornează după imaginație. Eu marginile le-am ornat așa (modelul acesta l-am văzut la Lissa),


însă când a trebuit să-l ornez deasupra am rămas fără timp, frișcă și imaginație...


Secțiune:


          Rețeta de mousse de ciocolată o am de la Amalia și nici nu mai țin minte de câte ori am pregătit-o până acum, ne place foarte mult! Deși poate părea greu de făcut, nu este deloc așa, mie mi-a ieșit perfect de fiecare dată, chiar și atunci când nu aveam experiență în bucătărie!

7 comentarii:

  1. bine te-am gasit! dragut blogul tau, asa ca il voi urmari si eu de acum, poate ma vei vizita si tu!o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună, Adnia! Mă bucur că îți place blogul meu, aș dori și eu să te vizitez, dar văd că ai profilul secret și nu pot ajunge la blogul tău :(
    Lasă-mi un link aici ca să pot trece pe la tine :) Te pup și-ți doresc să ai o zi minunată!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru acest tort minunat!Am indraznit sa ''fur'' cateva indicatii de aici mi-a iesit ,in schimb la ultimul strat mi se pare ca ar fi ceva mai lichid si deja a trecut cam o ora ,te rog daca ai putea sa imi dai o masura de urgenta pentru gelatina,se mai poate face ceva ?Daca as mai adauga gelatina dizolvata si oarecum intinsa pe toata suprafata?multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu dacă te-ar ajuta... Eventual să aduni crema cu lingura, să o pui într-un castron, să-i mai adaugi gelatină topită și s-o amesteci bine, după care să o întinzi din nou pe tort, dar o să aibă altă textură atunci când se încheagă... Am pățit și eu de câteva ori să am probleme cu gelatina și dacă am avut ingrediente, am refăcut crema. Îmi pare rău că nu ți-a ieșit cum trebuia, dar sper că ai reușit să rezolvi cumva problema, aștept să-mi spui și mie. Scuze că ți-am răspuns cu întârziere...

      Ștergere
  4. Multumesc mut de raspuns deocamdata nu i am facut nimic,maine trebuie sa fac surpriza''placuta'' :) Ma gandesc daca primul strat e destul de solid cand se taie sa nu fie chiar dezastru

    RăspundețiȘtergere
  5. Voi reveni cu siguranta aici ,multumesc tare mult!Eu ma gandeam sa mai fac un strat dar nush daca s-ar mai aseza deja e la maxim ,am cumparat o tava dreptunghiulara de aluminiu..Data viitoare mai bine,asa se invata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper că până la urmă a fost OK! Și ai dreptate, exersând învățăm! Îmi aduc și eu aminte de câteva eșecuri răsunătoare pe care le-am avut la început, dar nu le-am lăsat să mă descurajeze, ba mai rău m-au ambiționat! Multă baftă în continuare și te mai aștept!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...