joi, 26 aprilie 2012

Căciuli rusești

          Prăjiturelele acestea au un aspect deosebit și sunt numai bune dacă vrem să impresionăm pe cineva, iar pe deasupra sunt și foarte gustoase!


          Pt. blaturi avem nevoie de:
  • 4 ouă;
  • 200 gr. zahăr;
  • 100 ml. ulei;
  • 100 ml. apă fierbinte;
  • 250 gr. făină;
  • 1 praf de copt;
  • 1.5 lg. cacao.
          Pt. cremă:
  • 1 plic budincă de vanilie (sau 2 lg. amidon);
  • 2 ouă;
  • 4 lg. zahăr;
  • 350 ml. lapte;
  • 1 ciocolată albă;
  • esență de vanilie;
  • 200 gr. unt.
          Pt. glazură și decor:
  • 100 gr. ciocolată cu lapte;
  • 2 lg. ulei;
  • aprox. 100 gr. nucă de cocos.
          Mod de preparare:
          Pt. blat se separă gălbenușurile de albușuri. Gălbenușurile se mixează cu zahărul până se albesc, apoi se adaugă uleiul și apa și se amestecă bine.


Se adaugă făina și praful de copt (cernute) și se amestecă.


Albușurile se bat spumă tare


și se încorporează în compoziția de gălbenușuri, amestecând ușor.


Jumătate din compoziția rezultată se toarnă în tava (36 x 24 cm.) tapetată cu hârtie de copt


și se dă la cuptorul preîncălzit la 180⁰C pt. cca. 20 min. (până trece testul scobitorii). În compoziția rămasă se adaugă cacaoa


și se amestecă ușor.


După ce baltul alb s-a copt


în tavă se pune compoziția cu cacao


și se dă la cuptor.


          Din blaturi se decupează cerculețe (de preferat cât sunt calde).


          Pt. cremă budinca se amestecă cu zahărul și ouăle,


apoi se adaugă laptele


și se pune pe baie de aburi, amestecând continuu până ce crema se îngroașă, apoi se adaugă esența de vanilie.


Ciocolata se rade, se adaugă peste crema fierbinte


și se amestecă, obținându-se o cremă mătăsoasă care se lasă la răcit.


          Untul (la temperatura camerei) se freacă spumă (cu mixerul), apoi i se adaugă câte o lingură de cremă până când se încorporează toată.


          Pe un cerculeț maro se întinde cremă,


deasupra i se pune cerculețul alb,


marginile se ung cu cremă,


apoi se tăvălesc prin cocos.


          Pt. glazură ciocolata se pune pe baie de aburi cu uleiul și se amestecă până când se topește, apoi se pune cu grijă (cu o linguriță) deasupra fiecărui tortuleț.


Mai de aproape:


Secțiune:


          Deși e ceva de muncă cu ele, merită pe deplin! Rețeta este de pe un forum croat, eu am găsit-o tradusă pe culinar.

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...