Am folosit:
- 1 kg. de piersici;
- 500 gr. pere;
- 500 gr. banane;
- 1 kg. zahăr;
- zeama de la o jumătate de lămâie;
- 5 frunze de busuioc.
Am spălat piersicile, le-am scos sâmburii și le-am tăiat bucățele, apoi le-am cântărit. Am spălat perele, le-am curățat de coajă și le-am tăiat bucățele, cântărit, apoi le-am pus în oala în care urma să fierb gemul împreună cu piersicile și zahărul. După câteva ore (când zahărul se topise complet) am feliat bananele, le-am stropit cu zeama de lămâie și le-am amestecat cu piersicile, perele și zahărul, după care am pus cratița pe foc mic și când a început să fiarbă am amestecat mereu până ce lichidul a scăzut suficient și gemul a căpătat un aspect unsuros. La sfârșit am pus deasupra frunzele de busuioc, iar după 3 min. le-am scos,am amestecat, am luat cratița de pe foc și am pus gemul fierbinte în borcane curate și uscate, așezate pe o tigăiță de fontă (ca să nu se spargă). Am închis borcanele cu capace și le-am întors cu susul în jos până când s-au răcit.
Mi-au ieșit 5 borcănele de gem. Am gustat și înainte să adaug busuiocul, iar gustul care se simțea mai tare era cel de banane. Busuiocul a îmbinat frumos gusturile celor trei fructe și a dat o notă de prospețime gemului, pe mine m-a încântat rezultatul, așa că sigur o să mai fac combinații de acest fel.
Cred ca este foarte bun!Arata bine de tot.
RăspundețiȘtergereMulțumesc! Noi deja am dat gata 3 borcane, așa că trebuie să mai fac dacă vreau să am și pt. iarnă :))
RăspundețiȘtergere