miercuri, 28 martie 2012

Mini-croissant cu cremă de vanilie

          Până acum am încercat mai multe rețete de croissant, dar nu prea mi-au ieșit și sunt sigură că din vina mea, așa că o vreme nu am mai avut curaj să încerc. Cu rețete asta însă am reușit sa sparg ghinionul și să fac croissante (mai mici ce-i drept) care să fie pe placul nostru, așa că drumul e deschis acum și pentru alte încercări :)


          Pt. aluat ne trebuie:
  • 500 gr. făină;
  • 200 ml. lapte;
  • 100 ml. ulei de floarea soarelui;
  • un albuș;
  • o jumătate lgt. sare;
  • 100 gr. zahăr;
  • 1 plic drojdie uscată (7 gr.);
  • esență de portocale.
          Pt. cremă:
  • 200 ml. lapte;
  • 40 gr. zahăr;
  • esență de vanilie;
  • 2 gălbenușuri;
  • 20 gr. amidon;
  • 20 gr. unt.
          Pt. uns:
  • 80 gr. unt topit și răcit;
  • 1gălbenuș + 1 lg. lapte.
          Cum se face:
          Se frământă aluatul și se lasă la dospit până își dublează volumul (ca de obicei, eu am pus mașina de pâine la treabă).
          Între timp se face crema: se fierbe laptele cu 20 gr. de zahăr. Gălbenușurile se freacă cu restul de 20 gr. de zahăr până se albesc, apoi se adaugă amidonul. Când laptele clocotește se adaugă treptat peste gălbenușuri - amestecând continuu - și se fierbe pe baie de aburi până când se îngroașă. Se adaugă esența de vanilie și se lasă să se răcorească puțin (să nu mai fie fierbinte), apoi se adaugă untul și se amestecă bine.
          După ce a dospit aluatul, se împarte în 8 bile care se lasă să se odihnească 15 min. pe masa de lucru. Se unge masa cu puțin unt topit și răcit și se întinde primul disc de aluat. Se pensulează cu unt topit și se dă la o parte, apoi se întinde al doilea disc de aluat care se pune peste primul și se unge cu unt topit și tot așa până cănd întindem toate cele 8 bile și le suprapunem. Foile suprapuse se întind cu susul în jos (adică ultima foaie care a fost suprapusă să ajungă la baza teancului) și se întind cu sucitorul până se obține un disc cu diametrul de 60 - 65 cm. Se taie discul în 16 triunghiuri (ca feliile de pizza) de preferat cu o rolă, dacă nu cu un cuțit bine ascuțit. La baza fiecărui triunghi (pe latura cea mai scurtă) se pune câte o linguriță de cremă, apoi se pliază colțul stâng peste cremă, iar colțul drept peste cel stâng (astfel încât umplutura să fie bine închisă înăuntru), după care se rulează până la vârf. Mini-croissantele astfel formate se pun în tava cu hârtie de copt și se mai lasă la dospit cca. o oră, apoi se pensulează cu gălbenușul amestecat cu lapte și se coc în cuptorul preîncălzit la 200⁰C pt. 20 - 25 de min. (până când sunt aurii).


          Și secțiune (interiorul se desface în fâșii):


          Pt. această rețetă m-am inspirat de pe forumul culinar.ro. Știu că ar fi fost mai bine dacă aveam poze cu fiecare etapă în parte (doar o fotografie face cât o mie de cuvinte, nu?), dar nu prea eram sigură de rezultat și mă și grăbeam, însă promit că la următoarea rețetă de croissant o să vin cu fotografii mai detaliate :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...