vineri, 30 martie 2012

Pariziene cu cremă de mere

          Din categoria ce îi place puiului meu foarte de mult:


          Pt. aluat ne trebuie:
  • 500 gr. făină;
  • 25 gr. drojdie proaspătă sau un plic drojdie uscată;
  • 100 gr. zahăr;
  • 250 ml. lapte;
  • 50 gr. unt;
  • 1 ou mediu;
  • esență de vanilie;
  • o jumătate lgt. sare.
          Pt. cremă:
  • 200 gr. mere curățate și tăiate cubulețe;
  • 2 ouă;
  • 20 gr. zahăr;
  • 60 ml. smântână;
  • esență de vanilie;
  • 15 gr. amidon;
  • 60 gr. unt;
  • 100 ml. apă.
          Pt. finisat:
  • ou + lapte pt. uns;
  • zahăr brun, semințe de mac sau fulgi de migdale pt. presărat deasupra.
          Mod de preparare:
          Mai întâi se frământă aluatul la mașina de pâine (la nevoie mai adăugați 1 - 2 lg. de făină astfel încât să rezulte un aluat elastic și nelipicios) și se lasă la dospit.


          Între timp se face crema: se pun merele tăiate cubulețe pe foc împreună cu zahărul și se caramelizează, apoi se adaugă apa și se lasă pe foc până ce merele au absorbit toată apa. Se zdrobesc merele cu furculița sau se pasează cu mixerul vertical (pt. o cremă mai fină).
          Separat se topește untul și, când s-a răcit, adăugăm smântâna, apoi ouăle, vanilia, amidonul și mixăm până la omogenizare. Se adaugă merele zdrobite și se pune crema obținută pe foc până când se îngroașă (trebuie amestecat tot timpul!!!). Se lasă la răcit.


          Vă recomand (din proprie experiență) să nu gustați din cremă pt. că - la cât de bună e - s-ar putea să o mâncați pe toată până dospește aluatul :))))) și apoi cu ce mai umpleți parizienele?
          După ce a dospit, aluatul se împarte în 16 bile egale. Se întinde fiecare bilă sub formă de dreptunghi (mă rog, la mine dreptunghioid),


jumătate de dreptunghi se taie fâșiuțe


iar pe cealaltă jumătate se pune o linguriță de cremă de mere.


Se aduce aluatul peste cremă (partea necrestată) astfel încât aceasta să fie închisă bine,


apoi se formează un rulou cu fâșiuțele, prinzând capetele sub rulou.


          Se așează parizienele într-o tavă (sau două, pt. că trebui lăsat ceva spațiu între ele) tapetată cu hârtie de copt și se lasă la crescut cca. 45 min. (până își dublează vol.).
          Se încălzește cuptorul la 190C, parizienele se ung cu ou + lapte și deasupra se presară mac (eu de obicei presar zahăr brun pt. că ies foarte frumoase așa, dar acum nu am avut). Se dau la cuptor pt. 20 - 25 de min.
          Gata scoase din cuptor (prima tavă):


          Secțiune pufoasă:


          Și pt. voi:


          Rețeta este a Laurei Adamache, căreia îi mulțumesc din suflet pt. că ne place enorm de mult și nici nu mai țin minte de câte ori am pregătit-o pt. familia mea!

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...