marți, 18 februarie 2014

Cornuri cu mac

          Din categoria experimente :)) - cornuri cu mac! Nouă ne-au plăcut mult de tot și cu siguranță le voi reface.


          Ingrediente:
          Pt. aluat:
  • 550 gr. făină (+ 1 - 2 linguri la nevoie);
  • 50 gr. unt;
  • 100 ml. ulei;
  • 2 ouă;
  • 2 lg. smântână;
  • lapte - până la 300 ml.;
  • 100 gr. zahăr;
  • 1 plic drojdie uscată;
  • o jumătate lgt. sare;
  • esență de vanilie;
  • 1 lg. cu vârf mac nemăcinat.
          Pt. umplutură:
  • 100 gr. mac măcinat;
  • 75 ml. lapte;
  • 100 gr. zahăr;
  • esență de vanilie;
  • ananas deshidratat (facultativ);
  • 1 albuș;
  • 1 praf de sare.
          Pt. uns:
  • 1 gălbenuș;
  • 1 lg. lapte.
          Mod de pregătire:
          Într-un pahar gradat se pun ouăle bătute ușor, smântâna și se completează cu lapte până la 300 ml. Se pun toate ingredientele în cuva mașinii de pâine și se frământă aluatul - la nevoie se mai adaugă 1 - 2 lg. făină, trebuie să rezulte un aluat mai moale, dar neted și nelipicios - iar spre sfârșitul frământării se adaugă semințele de mac.


Se lasă la dospit o oră și jumătate - două ore (până își dublează volumul).


          Între timp ne ocupăm de umplutură: laptele și zahărul se pun pe foc până ce se topește tot zahărul și amestecul e fierbinte. Se adaugă esența de vanilie și se toarnă peste macul măcinat. Se adaugă și ananasul deshidratat tăiat bucățele (sau stafide, rahat...).


Albușul se bate spumă cu un praf de sare,


se adaugă compoziția cu mac rece


și se amestecă.


          Aluatul dospit se răstoarnă pe planul de lucru presărat cu făină și se împarte în două. Fiecare bucată se întinde într-un cerc de cca. 0.5 cm. grosime


și se taie în 8 triunghiuri.


La baza fiecărui triunghi se pune câte o linguriță (mai cu vârf) de umplutură


și se rulează.


Cornurile astfel formate se așează în tavă pe hârtie de copt (nu râdeți de cornurile mele, încă nu reușesc să le fac prea frumoase),


se mai lasă 10 - 15 min. să crească, apoi se ung cu gălbenuș + lapte


și se dau la cuptorul preîncălzit la 180 C pt. 25 - 30 min. (depinde de cum vă coace cuptorul).


          Rupțiune fierbinte


și secțiune a doua zi (se păstrează proaspete și pufoase).


          Enjoy!

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...