sâmbătă, 21 iunie 2014

Tort cu mousse de ciocolată și căpșuni




          Ingrediente:
          Pt. blat:
  • 4 ouă;
  • 4 lg. de apă;
  • 160 gr. zahăr;
  • 125 gr. făină;
  • 1 plic budincă de vanilie;
  • 1 praf de copt.
          Pt. mousse de ciocolată:
  • 2 ouă;
  • 4 lg. zahăr;
  • 2 lg. amidon;
  • 350 ml. lapte;
  • 100 gr. ciocolată cu lapte;
  • 15 gr. gelatină;
  • 250 ml. frișcă lichidă;
  • esență de rom.
          Pt. însiropat, topping și ornat:
  • zeamă de la compot (de mure am folosit eu);
  • căpșuni;
  • 1 plic tort-jelee roșu;
  • 2 lg. de zahăr;
  • aprox. 500 ml. frișcă lichidă.
          Mod de pregătire:
          Pt. blat se separă ouăle. Albușurile se bat spumă, se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr și se mixează până ce bezeaua stă băț.


Gălbenușurile se amestecă cu restul de zahăr și cele 4 lg. de apă, se adaugă peste albușuri și se amestecă ușor, apoi se adaugă făina amestecată cu budinca și praful de copt și se amestecă ușor de sus în jos.


Compoziția se toarnă într-o formă de tort unsă cu unt


și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 C pt. 35 - 40 min. (până trece testul scobitorii). După ce s-a copt se scoate din formă și se lasă la răcit.


          Pt. cremă amestecăm zahărul cu ouăle și amidonul, apoi adăugăm laptele și punem pe baie de aburi, amestecând continuu până când se îngroașă ca o budincă. Se adaugă esența, se amestecă și se dă deoparte.


Ciocolata se topește pe baie de aburi, se toarnă peste cremă 


și se amestecă, apoi se lasă la răcit.


Gelatina se pune într-o cană (sau ibric), se adaugă apă rece cât să o acopere, se amestecă și se dă deoparte.
Frișca se bate. 


Când s-a răcit crema, gelatina se topește pe baie de aburi, apoi se toarnă în fir subțire peste cremă, amestecând continuu. Se adaugă crema peste frișcă și se omogenizează.
          Blatul se taie pe grosime în două foi.


Se pune prima foaie de blat pe platou, se însiropează,


se pune inelul formei în care s-a copt blatul și se toarnă crema.


Se însiropează și cealaltă foaie de blat și se așează deasupra.


Deoarece tortul mi-a ieșit mai înalt decât inelul formei, am pus roată folie de aluminiu îndoită în 4 și am fixat-o cu scobitori. Se așează căpșunii deasupra (eu am pus și mure din compot), 


se prepară jeleul conform instrucțiunilor de pe plic cu cele 2 lg. de zahăr și 250 ml. apă și se toarnă peste căpșuni. Se dă la rece pentru câteva ore. Se scoate de la frigider, se îndepărtează cu grijă inelul


și se ornează cu frișcă.
          Enjoy!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...