vineri, 31 ianuarie 2014

Prăjitură cu foi și cremă caramel

          O lungă perioadă de timp m-am ferit să fac prăjituri de genul acesta pentru că foile mi se păreau prea greu de făcut, însă odată cu prăjitura asta mi-am dat seama că nu era deloc așa. Aluatul se face repede și se întinde foarte ușor, iar rezultatul final este deosebit - o prăjitură aspectuoasă și foarte fină.


          Ingrediente:

          Pt. foi:
  • 2 ouă;
  • 12 lg. zahăr;
  • 9 lg. lapte;
  • 12 lg. ulei;
  • 1 plic amoniac (7 gr.);
  • făină cât cuprinde (750 - 800 gr.).
          Pt. cremă:
  • 350 gr. zahăr;
  • 3 ouă;
  • 2 lg. făină;
  • 1 plic budincă de caramel;
  • 1 litru lapte;
  • 1 pachet de unt;
  • esență de rom (facultativ).
          Pt. glazură:
  • 200 gr. ciocolată cu lapte;
  • 2 lg. ulei.
          Mod de pregătire:
          Pt. foi se pun într-un vas cele 2 ouă cu zahărul și se mixează, după care se adaugă laptele și se amestecă. Se adaugă apoi câte o lingură de ulei, amestecând bine după fiecare. Se adaugă amoniacul amestecat cu câteva linguri de făină, apoi se adaugă treptat făină amestecând la început cu telul, apoi se frământă și se adaugă făină până ce aluatul nu se mai lipește de mâini (este ca o plastilină moale, maleabilă). Se împarte aluatul în 5 sau 6 părți egale din care se întind foi care se coc pe spatele tăvii (40 x 29 cm.)  în cuptorul preîncălzit la 180 C pt. cca. 12 - 15 min.
          Pt. cremă se pun la caramelizat într-o cratiță 250 gr. zahăr. Ouăle se amestecă cu restul de zahăr, apoi se adaugă făina și budinca, se amestecă, apoi se adaugă treptat laptele, amestecând. Când zahărul s-a caramelizat (să fie auriu, nu maro) se adaugă amestecul cu lapte și se fierbe, amestecând din când în când, până când tot caramelul s-a topit, iar crema a devenit ca o budincă groasă. Se adaugă esența de rom și se amestecă. Crema se lasă să se răcorească, iar când e călduță se adaugă untul (la temperatura camerei) tăiat cubulețe puțin câte puțin. Când crema e rece, se pune între foi.
          Pt. glazură ciocolata se topește pe baie de aburi cu uleiul, apoi se întinde peste prăjitură. Eu am ornat și cu ciocolată albă topită.
          Enjoy!


          Rețeta o am de pe culinar.ro/forum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...