marți, 28 august 2012

Plăcintă cu mere și migdale

          Duminică seara am văzut pe Paprika TV emisiunea Bunicuțe dulci, iar una dintre invitate a pregătit o plăcintă cu mere, așa că mi-am notat repede rețeta, iar ieri am și prestat-o, cu ceva modificări de la mine putere. A fost prima dată când am făcut o plăcintă de acest gen și am fost foarte mulțumită de rezultat.


          Pt. aluat avem nevoie de:
  • 500 gr. făină;
  • 250 gr. margarină pt. copt;
  • 2 ouă;
  • 100 gr. zahăr;
  • 1 lg. smântănă;
  • cca. 10 gr. drojdie proaspătă;
  • 1 lgt. praf de copt;
  • un praf de sare;
  • esență de vanilie.
          Pt. umplutură:
  • 2 kg. mere;
  • 2 lg. unt/ulei;
  • 200 gr. zahăr;
  • 1 lgt. scorțișoară;
  • 50 gr. migdale măcinate.
          Pt. uns și presărat deasupra:
  • 1 gălbenuș;
  • 1 lg. smântână;
  • felii de migdale;
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie.
          Mod de preparare:
          Mai întâi ne ocupăm de umplutură: se curăță merele de coajă, se dau pe răzătoare, apoi se pun într-o cratiță cu untul/uleiul și zahărul și se pun pe foc,


amestecând din când în când, până când scade toată zeama pe care o mai lasă. La sfârșit se adaugă scorțișoara, se amestecă și se lasă la răcit.
          Pt. aluat, făina, praful de copt și margarina la temperatura camerei se pun într-un castron


și se freacă între palme până când margarina e încorporată în făină.


Se încorporează și drojdia mărunțită, apoi se adaugă restul ingredientelor


și se frământă până se obține un aluat nelipicios care se poate întinde în foi (la nevoie se mai adaugă 1 - 2 linguri de făină). Aluatul obținut se împarte în două bile egale.


          Se ia o bilă de aluat, se întinde într-o foaie de mărimea tăvii în care vom coace plăcinta (40 x 29 cm. în cazul meu) și se așează în tava unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt.


Deasupra se presară migdalele măcinate


și se repartizează umplutura de mere.


Se întinde și cea de-a doua bilă de aluat, se așează deasupra merelor și se înțeapă cu furculița din loc în loc.


Gălbenușul se amestecă cu o lingură de smântână și se întinde cu o pensulă peste plăcintă, apoi se presară felii de migdale


și se dă la cuptorul preîncălzit la 180⁰C pt. 35 - 40 min. (până se rumenește deasupra).


          Se lasă la răcit, apoi se porționează și se presară deasupra zahăr pudră cu aromă de vanilie.


          Enjoy!

2 comentarii:

  1. buna de tot! o s-o incerc si eu cand voi avea cuptor...pana atunci, ma orientez spre retete fara coacere!

    RăspundețiȘtergere
  2. Rețeta originală era cu mere și nuci, dar din cauză de soț mofturos care nu suportă nuca am făcut plăcinta cu migdale și ne-a plăcut mult combinația, inclusiv soțului. Eu am cuptor, însă încerc să îl folosesc mai rar pt. că am cam luat proporții :))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...