miercuri, 22 august 2012

Plăcintă cu iaurt

          Rețeta pt. această plăcintă am descoperit-o pe culinar cu câțiva ani în urmă, însă abia săptămâna trecută am reușit să o fac și nu regret deloc pt. că săptămâna asta am refăcut-o!


          Ingrediente:
  • 1 kg. iaurt natural;
  • 8 ouă;
  • 300 gr. zahăr;
  • 1 pachet foi de plăcintă (din care am folosit doar 6 foi);
  • stafide;
  • esență de vanilie.
          Mod de preparare:
          Ouăle, zahărul și vanilia se pun într-un castron


se mixează până ce se face spumă deasupra,


apoi se adaugă iaurtul și se amestecă.


          Într-o tavă unsă sau tapetată cu hârtie de copt se pun 2 - 3 foi fără să se ungă cu nimic (eu am folosit tava de 36 x 24 cm., așa că am pus câte 2 foi îndoite, deci 4 foi suprapuse),


se pun câteva polonice de umplutură (să fie cam de un deget grosime), câteva stafide, iarăși foi și tot așa până terminăm compoziția de iaurt (deasupra trebuie să avem strat de compoziție și stafide, nu foi).


          Se dă la cuptorul preîncălzit la 180⁰C pt. cca. 40 de min., până se rumenește deasupra (cuptorul meu a avut nevoie de o oră și vreo 10 min. să coacă plăcinta).


          Se lasă să se răcească, apoi se porționează. Aici e întreaga producție minus 6 bucăți care au fost halite înainte să scot plăcinta din tavă:


Și un prim-plan, ca să vă fac poftă:


          Despre plăcinta asta nu am decât cuvinte de laudă: se face foarte ușor, ingredientele sunt accesibile, are o textură fină, ca o prăjitură cu cremă, iar gustul este minunat, așa că ar fi și păcat să nu o încercați!

4 comentarii:

  1. nici eu n-am mai facut reteta asta, dar arata fabulor! din pacate insa, va trebui sa mai astept pana s-o prepar, pt. ca deocamdata nu mai am cuptor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc, să știi că și gustul e pe măsură, iar când o să ai cuptor poți să o încerci pt. că iți ia doar câteva minute să o prepari!

    RăspundețiȘtergere
  3. am facut atat de des reteta asta, si-am tot dus placinta la diferite ocazii, de-am "infectat" si alte gospodine. e minunata!!
    eu o fac in straturi, pun doar un strat de foi, distribui putin "liant", o mana (generoasa) de stafide...si tot asa. cand e rece, e compacta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Și eu am ”infectat” deja 3 gospodine și abia am pregătit-o de două ori :))
    Nu ai cum să nu te îndrăgostești de plăcinta asta (decât dacă nu îți plac deloc dulciurile), e simplu de făcut, atât de gustoasă și poți să o adaptezi după cum vrei, cu un strat de foi de plăcintă la bază și atât, cu un strat la bază și unul deasupra sau cu multe straturi, cum ai spus tu că o faci; eu cu siguranță o să încerc toate variantele posibile, ba chiar mă gândeam și la o variantă cu ciocolată sau caramel.
    Te pup și mulțumesc mult pt. vizită!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...