luni, 16 aprilie 2012

Bulgărași de nea

          Pentru că de Paște am vrut să fac ceva nou și deosebit, am găsit această rețetă luată de pe un site croat și tradusă pe culinar.ro și am executat-o rapid, defapt nu chiar atât de rapid pt. că mi-a luat ceva timp să o termin. Dânșii sunt împricinații:



          Pt. blat ne trebuie:
  • 7 ouă;
  • 10 lg. zahăr;
  • 120 gr. făină;
  • 1 praf de copt;
  • 3 lg. cacao;
  • 3 lg. ulei.
          Pt. cremă:
  • 1 litru de lapte;
  • 7 lg. amidon;
  • 10 lg. zahăr;
  • 250 gr. unt;
  • 2 lgt. esență de vanilie.
          Pt. ornat:
  • 300 gr. nucă de cocos;
  • 100 gr. ciocolată.
          Mod de preparare:
          Pt. blat se separă ouăle. Gălbenușurile și zahărul se pun într-un castron


și se mixează bine,


se adaugă în ploaie făina, praful de copt, cacaoa și se amestecă ușor,


apoi se adaugă uleiul și se amestecă.
          Albușurile se bat spumă,


și se adaugă la compoziția cu gălbenușuri, la început câte o lingură


și se amestecă ușor până când se încorporează toată spuma.


          Compoziția se toarnă în tava (40 x 29 cm.) tapetată cu hârtie de copt


și se coace la 180⁰C cca. 20 min. (până trece testul scobitorii).


Se lasă la răcit.
          Între timp se face crema: se amestecă amidonul cu zahărul și 100 ml. lapte, iar restul de lapte se pune la fiert. Când laptele fierbe, se adaugă compoziția de amidon și se pune din nou pe foc, amestecând continuu până când crema se îngroașă. Se adaugă esența de vanilie și se lasă la răcorit. Când crema este câlduță se adaugă câte un cubuleț de unt la temperatura camerei și se amestecă până se încorporează în cremă și tot așa până se termină untul.


          Din blatul rece se decupează cerculețe


care se taie în două pe grosime,


pe o parte se întinde o linguriță de cremă


și se acoperă cu cealaltă parte.


Marginile se ung cu cremă


și se tăvălesc prin cocos,


apoi prăjiturica se așează pe bază,


se unge cu cremă și deasupra


și se dă prin cocos, dându-i-se formă de bulgăre.


Bulgărașii astfel obținuți se așează pe un platou


și se decorează cu ciocolata topită pe baie de aburi așa


sau așa.


          Secțiune:


          Mi-au ieșit 50 de bulgărași, însă mi-au rămas marginile blatului și vreo două linguri de cremă și ca să nu le irosesc le-am pus într-un castron


am adăugat o lingură de jeleu de portocale și am amestecat,


iar din compoziția rezultată am format biluțe pe care le-am tăvălit prin nucă de cocos.


          Băiețelului meu i-au plăcut mult aceste biluțe.


          În concluzie, bulgărașii au un gust bun, sunt moi și pufoși, simți că ți se topesc în gură și dispar numaidecât din farfurie. Deși e nevoie de multă răbdare să îi faci, merită pe deplin!
          Dorește cineva?

2 comentarii:

  1. '' Dorește cineva?''
    Am si venit!Tare bine arata si sigur sunt si pe gustul meu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că îți plac și dacă ai fi aproape te-aș invita la o porție de bulgărași reali, nu doar virtuali.
      Și tu mi-ai lăsat gura apă cu tortul cu mousse de ciocolată și căpșuni!
      Te pup!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...