sâmbătă, 9 august 2014

Tort diplomat

          Poate o să spuneți că nu e rețeta clasică de diplomat, dar eu fac acest tort de câțiva ani și ne place foarte mult! De data aceasta l-am făcut în formă de inimă (pentru ziua de naștere a soțului meu) și l-am ornat cu primii mei trandafiri din pastă de zahăr!




          Ingrediente:
  • 500 ml. frișcă lichidă;
  • 500 ml. lapte;
  • 8 gălbenușuri;
  • 300 gr. zahăr;
  • 30 gr. gelatină (3 plicuri);
  • 1 plic budincă de vanilie sau 2 lg. amidon;
  • esență de vanilie;
  • fructe tăiate mărunt și scurse bine;
  • pișcoturi sau blat de pandișpan.
          Mod de pregătire:
          De data aceasta eu am folosit un blat pe care l-am făcut din 3 ouă mari, 1 lg. ulei, 4 lg. de zahăr și 4 de făină. Am separat gălbenușurile de albușuri, albușurile le-am bătut spumă, am adăugat zahărul și am bătut în continuare, apoi am adăugat gălbenușurile amestecate cu uleiul și câteva picături esență de vanilie, am amestecat, am adăugat făina și am amestecat ușor, am turnat compoziția în tava (24 cm.) cu hârtie de copt și am dat la cuptorul preîncălzit la foc potrivit pt. 30 min.


          Gălbenușurile se amestecă cu zahărul și budinca într-o crăticioară, se adaugă laptele și se pune pe baie de aburi amestecând continuu până se îngroașă ca o budincă, apoi se adaugă esența de vanilie și se lasă la răcit.


          Gelatina se dizolvă în apă rece (doar cât să o acopere). Puteți să o dizolvați într-un ibric, eu de obicei o pun în cană ca să mă asigur că atunci când o topesc nu o încălzesc prea tare (de, am avut ceva traume în trecut cu gelatina, așa că acum suflu și-n iaurt :)) ).


          Fructele se taie bucățele cât mai mici și se scurg bine. Eu de data asta am folosit o portocală mică, 2 kiwi și cam o treime dintr-un compot de ananas. E important să nu folosiți prea multe fructe pt. că altfel tortul nu o să se închege, o să rămână moale (am pățit-o și p-asta de vreo două ori, dar omul din greșeli învață). Eventual puteți orna tortul cu fructe mai multe, eu de obicei așa fac.
          Frișca se bate (nu chiar atât de tare ca atunci când o folosim pentru ornat).


          Blatul l-am tăiat în două foi, am așezat prima foaie pe platou și am însiropat-o cu zeamă din compotul de ananas.


          Gelatina se topește pe baie de aburi, se amestecă bine cu crema răcită care apoi se toarnă peste frișcă și se amestecă, iar la sfârșit se adaugă fructele și se amestecă din nou. Se așează pereții de la forma în care s-a copt blatul pe platou (în jurul foii de blat, sper să înțelegeți ce spun), se toarnă compoziția și se nivelează,


iar deasupra se așează cea de-a doua foaie de blat însiropată.


          Se dă la frigider unde se lasă câteva ore sau peste noapte, după care se scot pereții formei de copt


și se ornează după imaginație cu frișcă, fructe... De data aceasta l-am ornat cu frișcă, trandafiri din pastă de zahăr și frunze din marțipan.






          Rețeta o am de pe culinar.ro/forum, iar pentru decor m-am inspirat de la Lissa căreia îi mulțumesc din suflet deoarece am învățat foarte multe lucruri de la ea în materie de torturi.

          Enjoy!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...