marți, 18 februarie 2014

Cornuri cu mac

          Din categoria experimente :)) - cornuri cu mac! Nouă ne-au plăcut mult de tot și cu siguranță le voi reface.


          Ingrediente:
          Pt. aluat:
  • 550 gr. făină (+ 1 - 2 linguri la nevoie);
  • 50 gr. unt;
  • 100 ml. ulei;
  • 2 ouă;
  • 2 lg. smântână;
  • lapte - până la 300 ml.;
  • 100 gr. zahăr;
  • 1 plic drojdie uscată;
  • o jumătate lgt. sare;
  • esență de vanilie;
  • 1 lg. cu vârf mac nemăcinat.
          Pt. umplutură:
  • 100 gr. mac măcinat;
  • 75 ml. lapte;
  • 100 gr. zahăr;
  • esență de vanilie;
  • ananas deshidratat (facultativ);
  • 1 albuș;
  • 1 praf de sare.
          Pt. uns:
  • 1 gălbenuș;
  • 1 lg. lapte.
          Mod de pregătire:
          Într-un pahar gradat se pun ouăle bătute ușor, smântâna și se completează cu lapte până la 300 ml. Se pun toate ingredientele în cuva mașinii de pâine și se frământă aluatul - la nevoie se mai adaugă 1 - 2 lg. făină, trebuie să rezulte un aluat mai moale, dar neted și nelipicios - iar spre sfârșitul frământării se adaugă semințele de mac.


Se lasă la dospit o oră și jumătate - două ore (până își dublează volumul).


          Între timp ne ocupăm de umplutură: laptele și zahărul se pun pe foc până ce se topește tot zahărul și amestecul e fierbinte. Se adaugă esența de vanilie și se toarnă peste macul măcinat. Se adaugă și ananasul deshidratat tăiat bucățele (sau stafide, rahat...).


Albușul se bate spumă cu un praf de sare,


se adaugă compoziția cu mac rece


și se amestecă.


          Aluatul dospit se răstoarnă pe planul de lucru presărat cu făină și se împarte în două. Fiecare bucată se întinde într-un cerc de cca. 0.5 cm. grosime


și se taie în 8 triunghiuri.


La baza fiecărui triunghi se pune câte o linguriță (mai cu vârf) de umplutură


și se rulează.


Cornurile astfel formate se așează în tavă pe hârtie de copt (nu râdeți de cornurile mele, încă nu reușesc să le fac prea frumoase),


se mai lasă 10 - 15 min. să crească, apoi se ung cu gălbenuș + lapte


și se dau la cuptorul preîncălzit la 180 C pt. 25 - 30 min. (depinde de cum vă coace cuptorul).


          Rupțiune fierbinte


și secțiune a doua zi (se păstrează proaspete și pufoase).


          Enjoy!

Japoneze



          Ingrediente:
  • 500 gr. făină;
  • 25 gr. drojdie proaspătă (sau 1 plic drojdie uscată);
  • 50 gr. unt topit;
  • 300 ml. lapte;
  • 1 lgt. sare;
  • 1 lg. zahăr;
  • + 1 gălbenuș pt. uns și semințe pt. presărat.
          Mod de pregătire:
          Se frământă aluatul și se lasă la dospit până își dublează volumul (pentru mine aceste operațiuni le-a făcut mașina de pâine).
          Aluatul se răstoarnă pe planul de lucru uns cu ulei și se împarte în 12 bucăți (ies destul de mici, dar dacă le vreți mai apropiate de cele de la brutării, împărțiți aluatul în 6 - 8 bucăți).


Din fiecare bucată se modelează câte un sul lung de 35 - 40 cm.


Sulul de aluat se îndoaie la mijloc


și capetele se răsucesc între ele.


Bucla formată la îndoitura sulului de aluat se suprapune deasupra punctului de răsucire a celor două capete.


Pe rând cele două capete rămase libere se introduc, prin bucla de la mijloc, dedesupt.



Se aranjează buclele puțin, iar japonezele astfel formate se așează în tavă pe hârtie de copt.


Japonezele se lasă la crescut 20 - 30 min., apoi se ung cu gălbenuș amestecat cu puțină apă și se presară semințe.


Se dau la cuptorul preîncălzit la 180 C pt. cca. 25 min.


          Câteva prim-planuri:




          Nouă ne plac mult, cum s-au terminat puiul meu a mai cerut o porție.
          Rețeta aparține unei gospodine desăvârșite - Laura Laurențiu!

joi, 13 februarie 2014

Cornulețe fragede cu iaurt

          Dacă vreți un dulce care se face rapid și din ingrediente accesibile, cornulețele acestea sunt soluția ideală!


          Ingrediente:
  • 250 gr. făină;
  • 125 gr. iaurt (eu am pus cu biscuiți);
  • 125 gr. unt;
  • 2 lg. zahăr (nu apăreau în rețetă, dar eu le-am vrut mai dulci);
  • o jumătate plic praf de copt;
  • 1 vanilie;
  • 1 vârf de sare.
          Mod de pregătire:
          Se topește untul pe baie de aburi (nu pe foc sau la microunde) și se lasă să se răcească. Se pun toate ingredientele într-un castron


și se amestecă.


Aluatul rezultat se întinde pe planul de lucru presărat cu făină într-un cerc de aprox. 0.5 cm. grosime


și se taie în 8 triunghiuri (eu l-am tăiat în 16).


La baza fiecărui triunghi se pune rahat (nutella, marmeladă...)


și se rulează.


Cornulețele se pun în tavă pe hârtie de copt


și se coc în cuptorul preîncălzit la 180 C pt. 15 - 20 min. (până se rumenesc discret).


          Cât sunt fierbinți se presară cu zahăr pudră vanilat.
          Enjoy!


          Rețeta aparține Laurei Adamache.

marți, 11 februarie 2014

Brioșe cu morcov și migdale



          Ingrediente:

  • 200 gr. morcov ras pe răzătoarea mică;
  • 150 gr. zahăr;
  • 3 ouă;
  • 125 gr. unt;
  • 200 gr. făină;
  • 100 gr. migdale măcinate;
  • 1 plic praf de copt.
          Mod de pregătire:
          Se mixează zahărul cu ouăle,


apoi se adaugă untul topit (la cuptorul cu microunde) și răcit și se amestecă.


Se adaugă făina, praful de copt, migdalele și morcovul,


se amestecă ușor și se pune compoziția rezultată în forme.


Se dă la cuptorul preîncălzit la 200 C pt. 12 min., apoi reducem la 180 C și mai lăsăm 5 - 8 min. (până trece proba scobitorii).


Reci se pot decora cu ciocolată topită (eu le-am lăsat așa, simple). Secțiune:


Nouă ne-au plăcut mult, cu siguranță o să le repet.
Enjoy!


Rețeta o am de pe blogul Mihaelei (bunătăți din bucătăria mea).

Chiftele de pui



          Ingrediente:
  • 700 gr. carne de pui tocată;
  • 1 ou;
  • 1 morcov;
  • 1 cartof;
  • 3 cepe verzi;
  • 4 căței de usturoi;
  • 2 felii de pâine înmuiată în lapte;
  • 1 legătură pătrunjel;
  • sare și piper;
  • pesmet și susan;
  • ulei pt. prăjit.
          Mod de pregătire:
          Morcovul se rade pe răzătoarea mică, cartoful se rade și se stoarce de zeamă, cepele se taie mărunt, usturoiul se zdrobește, pâinea se stoarce și se taie mărunt, pătrunjelul se toacă mărunt. Se pun toate într-un castron alături de carne și ou, se adaugă sare și piper după gust.


            Se amestecă


și se formează chiftele


care se dau prin pesmet amestecat cu susan, apoi se aplatizează


și se prăjesc în tigaia încinsă cu câteva linguri de ulei (doar cât să acopere fundul tigăii).


         Poftă bună!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...