vineri, 31 ianuarie 2014

Prăjitură cu foi și cremă caramel

          O lungă perioadă de timp m-am ferit să fac prăjituri de genul acesta pentru că foile mi se păreau prea greu de făcut, însă odată cu prăjitura asta mi-am dat seama că nu era deloc așa. Aluatul se face repede și se întinde foarte ușor, iar rezultatul final este deosebit - o prăjitură aspectuoasă și foarte fină.


          Ingrediente:

          Pt. foi:
  • 2 ouă;
  • 12 lg. zahăr;
  • 9 lg. lapte;
  • 12 lg. ulei;
  • 1 plic amoniac (7 gr.);
  • făină cât cuprinde (750 - 800 gr.).
          Pt. cremă:
  • 350 gr. zahăr;
  • 3 ouă;
  • 2 lg. făină;
  • 1 plic budincă de caramel;
  • 1 litru lapte;
  • 1 pachet de unt;
  • esență de rom (facultativ).
          Pt. glazură:
  • 200 gr. ciocolată cu lapte;
  • 2 lg. ulei.
          Mod de pregătire:
          Pt. foi se pun într-un vas cele 2 ouă cu zahărul și se mixează, după care se adaugă laptele și se amestecă. Se adaugă apoi câte o lingură de ulei, amestecând bine după fiecare. Se adaugă amoniacul amestecat cu câteva linguri de făină, apoi se adaugă treptat făină amestecând la început cu telul, apoi se frământă și se adaugă făină până ce aluatul nu se mai lipește de mâini (este ca o plastilină moale, maleabilă). Se împarte aluatul în 5 sau 6 părți egale din care se întind foi care se coc pe spatele tăvii (40 x 29 cm.)  în cuptorul preîncălzit la 180 C pt. cca. 12 - 15 min.
          Pt. cremă se pun la caramelizat într-o cratiță 250 gr. zahăr. Ouăle se amestecă cu restul de zahăr, apoi se adaugă făina și budinca, se amestecă, apoi se adaugă treptat laptele, amestecând. Când zahărul s-a caramelizat (să fie auriu, nu maro) se adaugă amestecul cu lapte și se fierbe, amestecând din când în când, până când tot caramelul s-a topit, iar crema a devenit ca o budincă groasă. Se adaugă esența de rom și se amestecă. Crema se lasă să se răcorească, iar când e călduță se adaugă untul (la temperatura camerei) tăiat cubulețe puțin câte puțin. Când crema e rece, se pune între foi.
          Pt. glazură ciocolata se topește pe baie de aburi cu uleiul, apoi se întinde peste prăjitură. Eu am ornat și cu ciocolată albă topită.
          Enjoy!


          Rețeta o am de pe culinar.ro/forum.

Dulceață de ananas

          Este o dulceață parfumată și delicioasă!


          Ingrediente:

  • 1 kg. pulpă de ananas tăiată cubulețe;
  • 1 kg. zahăr;
  • 300 ml. apă;
  • zeama de la o lămâie.
          Mod de pregătire:
          Zahărul, apa și zeama de lămâie se pun într-o cratiță și se fierb până se leagă siropul. Se adaugă ananasul și se fierbe până când dulceața se leagă. Când dulceața este gata, fructele plutesc în tot siropul, până la fund, nu stau la suprafață. Se poate face proba și punând o linguriță de dulceață pe o farfurie care se dă la rece, iar când s-a răcit vedem dacă este gata sau nu. Eu de data asta am fiert dulceața o idee mai mult decât trebuia, dar oricum a fost delicioasă.
          Dulceața fierbinte se pune în borcane curate și uscate (eu obișnuiesc să le sterilizez la cuptor înainte) așezate pe lama unui cuțit mai lat (ca să nu se spargă), se închid cu capace și se întorc cu susul în jos pentru aproximativ o jumătate de oră.

duminică, 26 ianuarie 2014

Eclere cu cremă de vanilie



          Ingrediente

Pt. coji:
  • 8 ouă (9 dacă sunt mai mici);
  • 1 cană ulei (275 ml.);
  • 2 căni apă (550 ml.);
  • 2 căni făină (300 gr.);
  • 1 vârf de linguriță de sare.
Pt. cremă:
  • 1 plic budincă de vanilie;
  • 3 lg. făină;
  • 3 ouă;
  • 1 cană zahăr;
  • 1 l. lapte;
  • 1 pachet unt;
  • esență de vanilie.
          Mod de pregătire:
          Pt. coji se pune la fiert apa, uleiul și sarea.


Când dă în clocot se adaugă făina și se amestecă repede, se ia de pe foc și se amestecă până ce aluatul se desprinde de pe pereții cratiței.


Se lasă să se răcorească (până când poți ține degetul în compoziție) și se adaugă câte un ou pe rând.


Pentru reușita rețetei este foarte important să se amestece bine după fiecare ou, până ce acesta este complet încorporat. La sfârșit aluatul va arăta astfel:


Aluatul se pune cu poșul în tavă


și se dă la cuptorul preîncălzit la 200 C până când eclerele se umflă (cca. 10 min.), apoi se reduce la 180 C și se mai lasă 20 min.

          Între timp ne ocupăm de cremă. Se freacă ouăle cu zahărul, se adaugă budinca, făina și se amestecă, apoi se adaugă laptele și se pune la fiert (într-o cratiță cu fundul mai gros) amestecând continuu.


Când crema s-a îngroșat se adaugă esența de vanilie


și se amestecă, apoi se ia de pe foc și se lasă să se răcorească. Când crema încă e caldă (dar nu fierbinte) se adaugă treptat untul (la temperatura camerei, nu din frigider) tăiat cubulețe și se amestecă bine.


Când eclerele sunt coapte se lasă la răcit,


apoi se taie pe jumătate,


se umplu cu cremă și se ornează cu ciocolată. Este important să nu lăsăm cojile neumplute până a doua zi deoarece se întăresc prea mult și nu vor mai fi la fel de bune.
Secțiune:


          Deși e ceva de muncă la ele, rezultatul este pe măsură: sunt aspectuoase și delicioase! Soțul meu este absolut înnebunit după ele, așa că am făcut ceva mușchi încorporând la ouă în aluat :))

Brioșe cu mac și banană

        După o foarte lungă absență, revin cu o rețetă de brioșe delicioase și parfumate.


          Ingrediente:
  • 250 gr. făină;
  • 1 plic praf de copt;
  • 4 linguri iaurt;
  • 150 gr. zahăr;
  • 2 linguri mac;
  • 50 gr. unt;
  • 1 banană;
  • 2 ouă.
          Mod de pregătire:
          Într-un castron mixăm ouăle cu zahărul.


Adăugăm iaurtul și untul topit (dar rece) și mixăm din nou.


Adăugăm macul,


făina și praful de copt cernute, banana tăiată cubulețe și amestecăm cu lingura.


Punem aluatul în formele de brioșe (nu le umplem de tot)


și dăm la cuptorul preîncălzit la 180C pt. 25 - 30 min.


Îmi plac formele astea de silicon deoarece marginile rămân frumos ondulate atunci când scoți brioșele din ele.


Rețeta o am de pe blogul Mihaelei (bunătăți din bucătăria mea).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...