duminică, 30 septembrie 2012

Murături asortate în suc propriu

          Tot printre preferații mei se numără și gogoșarii cu conopidă în suc propriu. De data asta, însă, i-am amestecat cu felii de castraveți, ca să nu mai fiu nevoită să desfac câte două borcane de murături odată.


          Ingrediente:
  • 2.5 kg. gogoșari (cântăriți după ce au fost desfăcuți);
  • 2.5 kg. castraveți;
  • 1 conopidă mare (cca. 2 kg.);
  • 1 l. oțet;
  • 1 kg. zahăr;
  • 250 gr. sare;
  • boabe de piper;
  • boabe de muștar;
  • frunze de țelină.
          Mod de pregătire:
          Gogoșarii se spală, se desfac și se taie felii, iar castraveții, spălați bine și ei, se taie rondele (de cca. 1 cm. grosime). Sarea se amestecă cu zahărul. Într-un vas încăpător se pun un rând de castraveți + gogoșari, se presară zahăr cu sare și tot așa până terminăm gogoșarii, castraveții, sarea și zahărul. deasupra se toarnă oțetul și se lasă 24 de ore.
          Conopida se desface în buchețele și se pune în borcane, alternând cu gogoșari și castraveți. În fiecare borcan se pun boabe de piper și de muștar, frunze de țelină, apoi zeama de la gogoșari + castraveți. Borcanele se închid cu capace și se sterilizează: pe fundul unei cratițe se pune un prosop, se pun borcanele bine închise, se umple cratița cu apă (cel mult până la capacele borcanelor) și se pune pe foc, iar după ce începe să clocotească se lasă cca. 30 de min. Se ia de pe foc și se lasă așa până când se răcește apa, după care borcanele se șterg și se depozitează.
          Murăturile pregătite în felul acesta sunt gustoase, crocante și țin foarte bine, chiar și după ce borcanul a fost desfăcut, dacă nu se consumă repede.

sâmbătă, 29 septembrie 2012

Ardei iuți în oțet

          Nu puteau să lipsească din cămara mea pt. că eu îi ador și îi vreau cât mai iuți cu putință!


          Ingrediente:
  • ardei iuți;
  • oțet;
  • apă;
  • sare.
          Mod de pregătire:
          Ardeii iuți se spală și se așează cât mai înghesuiți în borcane. Se socotește ca lichidul să fie cam jumătate din volumul borcanelor cu ardei și se prepară astfel: se pune într-o cratiță o parte apă și una de oțet (de ex. la 500 ml. apă, 500 ml. de oțet), iar pt. fiecare litru de lichid, o lingură de sare. Amestecul se pune pe foc și se fierbe până dă bine în clocot, apoi se toarnă peste ardei (borcanul să fie așezat pe o bucată de fontă sau pe lama unui cuțit, ca să nu se spargă), după care se închide imediat cu capac (verificați ca borcanele să fie bine închise, să nu curgă).Gata!
          Rețeta o am de la mama, și ea mare amatoare de ardei iuți :))

Gem de piersici, pere și banane aromatizat cu busuioc

          Am primit o plăsuță de piersici și cum nu erau prea bine coapte, le-am lăsat în balcon, unde aveam și ghivecelul cu busuioc. Mi-a plăcut atât de mult cum se îmbinau mirosul de busuioc cu cel de piersici, încât am hotărât să fac ceva la care să le folosesc pe amândouă. Cum aveam cam puține piersici (1 kg. după ce le-am scos sâmburii), am mai adăugat și pere și banane.


          Am folosit:
  • 1 kg. de piersici;
  • 500 gr. pere;
  • 500 gr. banane;
  • 1 kg. zahăr;
  • zeama de la o jumătate de lămâie;
  • 5 frunze de busuioc.
          Cum am procedat:
          Am spălat piersicile, le-am scos sâmburii și le-am tăiat bucățele, apoi le-am cântărit. Am spălat perele, le-am curățat de coajă și le-am tăiat bucățele, cântărit, apoi le-am pus în oala în care urma să fierb gemul împreună cu piersicile și zahărul. După câteva ore (când zahărul se topise complet) am feliat bananele, le-am stropit cu zeama de lămâie și le-am amestecat cu piersicile, perele și zahărul, după care am pus cratița pe foc mic și când a început să fiarbă am amestecat mereu până ce lichidul a scăzut suficient și gemul a căpătat un aspect unsuros. La sfârșit am pus deasupra frunzele de busuioc, iar după 3 min. le-am scos,am amestecat, am luat cratița de pe foc și am pus gemul fierbinte în borcane curate și uscate, așezate pe o tigăiță de fontă (ca să nu se spargă). Am închis borcanele cu capace și le-am întors cu susul în jos până când s-au răcit.
          Mi-au ieșit 5 borcănele de gem. Am gustat și înainte să adaug busuiocul, iar gustul care se simțea mai tare era cel de banane. Busuiocul a îmbinat frumos gusturile celor trei fructe și a dat o notă de prospețime gemului, pe mine m-a încântat rezultatul, așa că sigur o să mai fac combinații de acest fel.

vineri, 28 septembrie 2012

Castraveți în oțet

          În ultimele două săptămâni am fost foarte ocupată cu borcaniada de toamnă :)) , iar acum am hotărît să vă prezint și vouă roadele muncii mele. Din păcate nu prea am avut timp și să fac poze, așa că o să vă arăt doar rezultatul final, ambalat și gata de dus la păstrare pt. iarnă. Încep cu preferații mei, castraveți în oțet.


          Ingrediente:
  • castraveți;
  • ceapă;
  • morcov;
  • boabe de piper;
  • boabe de muștar;
  • frunze de mărar;
  • frunze de țelină;
  • cimbru;
  • apă;
  • oțet;
  • sare;
  • zahăr.
          Mod de pregătire:
          Se spală castraveții (care să fie cât mai mici), se așează în borcane, iar printre ei se pun inelușe de ceapă și rondele de morcovi. În fiecare borcan se pun câteva boabe de piper și o linguriță de boabe de muștar.
          Cantitatea de lichid se socotește să fie cam jumătate din volumul borcanelor (de ex. dacă am pus castraveți în 10 borcane de 800 ml. 8 l, atunci trebuie să pregătim aprox. 4 l. de lichid) și se prepară astfel: se pune într-o cratiță o parte oțet la 3 părți apă, iar pt. fiecare litru de lichid o lingură de sare și 3 linguri de zahăr. Se adaugă frunzele de mărar, țelină și cimbru și se pune la fiert, se lasă să clocotească 5 min., apoi se ia de pe foc și se lasă cca. 10 min., după care se toarnă în borcane peste castraveți (borcanul trebuie să fie așezat pe o bucată de fontă sau un cuțit). Borcanele se închid cu capace (atenție să se închidă bine, să nu curgă), se lasă să se răcească, apoi se sterilizează pe baie de aburi.
          La mine este al treilea an când pun astfel castraveții și nu am avut surprize neplăcute. Rețeta nu o am de undeva anume, ci am combinat cantitățile în funcție de gusturile mele (asta după ce am întrebat mai multe gospodine cum pun castraveții în oțet și am citit cu atenție sfaturile Silviei Jurcovan). Soțul meu i-ar dori mai dulci, însă din punctul meu de vedere așa sunt perfecți, iar la capitolul ăsta nu cedez deloc teren :))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...