vineri, 31 august 2012

Covrigi cu ciocolată

          Deoarece băiețelului meu îi plac acest gen de covrigi care se găsesc la o patiserie din apropiere, am hotărît să îi fac și eu.


          Pt. aluat am folosit:
  • 500 gr. făină (+ 1- 2 linguri);
  • 100 gr. unt;
  • 200 gr. smântână;
  • 100 gr. zahăr;
  • 2 ouă;
  • 1 plic drojdie uscată;
  • 1 praf de sare;
  • esență de rom.
          Pt. umplutură:
  • Nutella;
  • migdale măcinate;
          Pt. uns:
  • 1 gălbenuș;
  • 2 lingurițe de smântână;
  • 120 gr. zahăr;
  • 60 ml. apă.
          Mod de preparare:
          Pt. aluat, untul moale se omogenizează cu smântâna, apoi se pun toate ingredientele în mașina de pâine și se frământă un aluat moale, dar care nu se lipește (la nevoie se mai adaugă 1 - 2 linguri de făină)


care se lasă la dospit.


          Aluatul dospit se împarte (pe suprafața de lucru înfăinată) în 12 părți din care se formează bile.


Fiecare bilă de aluat se întinde într-un dreptunghi


care se unge cu Nutella pe una dintre laturile mai lungi, iar deasupra se presară migdale măcinate.


Foaia de aluat se rulează, având grijă să închidem bine umplutura și să lipim marginile.


Mai întindem ușor ruloul, apoi îl răsucim, după care unim capetele ca să formăm covrigul.


Așezăm covrigii în tava cu hârtie de copt,


îi lăsăm 10 - 15 min. la loc călduț, apoi îi ungem cu gălbenușul amestecat cu smântâna


și îi dăm la cuptorul preîncălzit la 180⁰C pt. 25 - 30 min.
          Între timp pregătim siropul: punem apa și zahărul într-un ibric pe foc, amestecând din când în când. Lăsăm să dea câteva clocote, apoi îl luăm de pe foc.
          După ce s-au rumenit frumos, scoatem covrigii din cuptor și îi pensulăm cu siropul călduț.


          Aici este prima tură de covrigi așteptând să fie exterminată


și nelipsita secțiune.


          În concluzie, covrigii sunt moi, pufoși, delicioși! Denis a mâncat 2, așa că data viitoare sigur o să-mi spună să-i fac covrigi cu ciocolată, nu să îi cumpăr.

marți, 28 august 2012

Plăcintă cu mere și migdale

          Duminică seara am văzut pe Paprika TV emisiunea Bunicuțe dulci, iar una dintre invitate a pregătit o plăcintă cu mere, așa că mi-am notat repede rețeta, iar ieri am și prestat-o, cu ceva modificări de la mine putere. A fost prima dată când am făcut o plăcintă de acest gen și am fost foarte mulțumită de rezultat.


          Pt. aluat avem nevoie de:
  • 500 gr. făină;
  • 250 gr. margarină pt. copt;
  • 2 ouă;
  • 100 gr. zahăr;
  • 1 lg. smântănă;
  • cca. 10 gr. drojdie proaspătă;
  • 1 lgt. praf de copt;
  • un praf de sare;
  • esență de vanilie.
          Pt. umplutură:
  • 2 kg. mere;
  • 2 lg. unt/ulei;
  • 200 gr. zahăr;
  • 1 lgt. scorțișoară;
  • 50 gr. migdale măcinate.
          Pt. uns și presărat deasupra:
  • 1 gălbenuș;
  • 1 lg. smântână;
  • felii de migdale;
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie.
          Mod de preparare:
          Mai întâi ne ocupăm de umplutură: se curăță merele de coajă, se dau pe răzătoare, apoi se pun într-o cratiță cu untul/uleiul și zahărul și se pun pe foc,


amestecând din când în când, până când scade toată zeama pe care o mai lasă. La sfârșit se adaugă scorțișoara, se amestecă și se lasă la răcit.
          Pt. aluat, făina, praful de copt și margarina la temperatura camerei se pun într-un castron


și se freacă între palme până când margarina e încorporată în făină.


Se încorporează și drojdia mărunțită, apoi se adaugă restul ingredientelor


și se frământă până se obține un aluat nelipicios care se poate întinde în foi (la nevoie se mai adaugă 1 - 2 linguri de făină). Aluatul obținut se împarte în două bile egale.


          Se ia o bilă de aluat, se întinde într-o foaie de mărimea tăvii în care vom coace plăcinta (40 x 29 cm. în cazul meu) și se așează în tava unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt.


Deasupra se presară migdalele măcinate


și se repartizează umplutura de mere.


Se întinde și cea de-a doua bilă de aluat, se așează deasupra merelor și se înțeapă cu furculița din loc în loc.


Gălbenușul se amestecă cu o lingură de smântână și se întinde cu o pensulă peste plăcintă, apoi se presară felii de migdale


și se dă la cuptorul preîncălzit la 180⁰C pt. 35 - 40 min. (până se rumenește deasupra).


          Se lasă la răcit, apoi se porționează și se presară deasupra zahăr pudră cu aromă de vanilie.


          Enjoy!

miercuri, 22 august 2012

Plăcintă cu iaurt

          Rețeta pt. această plăcintă am descoperit-o pe culinar cu câțiva ani în urmă, însă abia săptămâna trecută am reușit să o fac și nu regret deloc pt. că săptămâna asta am refăcut-o!


          Ingrediente:
  • 1 kg. iaurt natural;
  • 8 ouă;
  • 300 gr. zahăr;
  • 1 pachet foi de plăcintă (din care am folosit doar 6 foi);
  • stafide;
  • esență de vanilie.
          Mod de preparare:
          Ouăle, zahărul și vanilia se pun într-un castron


se mixează până ce se face spumă deasupra,


apoi se adaugă iaurtul și se amestecă.


          Într-o tavă unsă sau tapetată cu hârtie de copt se pun 2 - 3 foi fără să se ungă cu nimic (eu am folosit tava de 36 x 24 cm., așa că am pus câte 2 foi îndoite, deci 4 foi suprapuse),


se pun câteva polonice de umplutură (să fie cam de un deget grosime), câteva stafide, iarăși foi și tot așa până terminăm compoziția de iaurt (deasupra trebuie să avem strat de compoziție și stafide, nu foi).


          Se dă la cuptorul preîncălzit la 180⁰C pt. cca. 40 de min., până se rumenește deasupra (cuptorul meu a avut nevoie de o oră și vreo 10 min. să coacă plăcinta).


          Se lasă să se răcească, apoi se porționează. Aici e întreaga producție minus 6 bucăți care au fost halite înainte să scot plăcinta din tavă:


Și un prim-plan, ca să vă fac poftă:


          Despre plăcinta asta nu am decât cuvinte de laudă: se face foarte ușor, ingredientele sunt accesibile, are o textură fină, ca o prăjitură cu cremă, iar gustul este minunat, așa că ar fi și păcat să nu o încercați!

Înghețată de vișine

          Pt. că aveam o cutie cu vișine care mă încurca în congelator, i-am pus gând rău și iată ce a ieșit:


          Ingrediente:
  • 400 gr. vișine;
  • 150 gr. zahăr;
  • 150 ml. lapte;
  • 250 ml. smântână lichidă;
  • esență de vanilie.
          Mod de preparare:
          Am pus vișinele și zahărul într-un castron,


le-am pasat cu mixerul vertical, apoi am adăugat laptele, smântâna și esența și am amestecat.


Amestecul obținut l-am turnat în mașina de înghețată


și după 20 de min. desertul era gata de savurat!


          Soțul meu a zis că asta a fost cea mai bună înghețată pe care a mâncat-o vreodată (asta și cea cu pepene roșu, pe care, din păcate, nu am apucat să o pozez).

marți, 21 august 2012

Vinete umplute


          Ingrediente:
  • 4 vinete;
  • 500 gr. carne tocată;
  • 1 ceapă;
  • 3 - 4 căței de usturoi;
  • 2 roșii;
  • 1 ardei gras;
  • 100 gr. telemea sau brânză feta;
  • 100 gr. mozzarella răzuită;
  • ulei de măsline;
  • ulei de floarea soarelui;
  • frunze de pătrunjel;
  • sare, piper, chilli.
          Mod de preparare:
          Vinetele se spală și se taie pe lung în jumătăți.



Cu o lingură se scobește miezul vinetelor


care se taie cubulețe mici și se presară cu sare.


Carnea tocată se pune la prăjit într-o tigaie cu 2 - 3 linguri de ulei de floarea soarelui.



Ceapa se taie mărunt și se pune la călit într-o altă tigaie în 2 linguri ulei de măsline.


Când ceapa s-a călit, se adaugă usturoiul zdrobit se amestecă, apoi se adaugă ardeii tăiați cubulețe


și se lasă pe foc (amestecând din când în când) până ce aceștia se înmoaie.
          Jumătățile de vânătă se ung cu puțin ulei de măsline (pe interior, unde sunt scobite), se sărează și se piperează, apoi se așează într-o tavă unsă sau tapetată cu hârtie de copt și se dau la cuptor la 180⁰C pt. cca. 20 min.
          Cubulețele de vinete se storc de zeamă și se pun în tigaie, peste ceapă și ardei.


          Când vinetele s-au gătit, se adaugă carnea, telemeaua sfărâmată și pătrunjelul tăiat mărunt


și se amestecă la foc mic până se topește puțin telemeaua. Cu această compoziție se umplu jumătățile de vânătă,


deasupra se așează felii de roșii și se presară mozzarella rasă.


          Se dau din nou la cuptor pt. 30 - 35 min. (până se rumenesc). Eu le-am servit alături de sos de iaurt cu usturoi.


          Rețeta o am de pe forumul culinar.ro și a fost apreciată de întreaga familie!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...