duminică, 29 aprilie 2012

Tort cu mousse de ciocolată

          Este un tort deosebit ca aspect datorită celor două straturi de mousse (unul cu ciocolată albă, altul cu ciocolată cu lapte) și cu un gust minunat!


          Pt. blat avem nevoie de:
  • 4 ouă;
  • 165 gr. zahăr;
  • 130 gr. făină;
  • 1 praf de copt;
  • 35 gr. cacao;
  • 4 lg. apă.
          Pt. mousse de ciocolată albă:
  • 2 ouă;
  • 4 lg. zahăr;
  • 2 lg. amidon;
  • 350 ml. lapte;
  • 100 gr. ciocolată albă;
  • 15 gr. gelatină;
  • 250 ml. frișcă lichidă;
  • esență de vanilie.
          Pt. mousse de ciocolată cu lapte:
  • 2 ouă;
  • 4 lg. zahăr;
  • 2 lg. amidon;
  • 350 ml. lapte;
  • 100 gr. ciocolată cu lapte;
  • 15 gr. gelatină;
  • 250 ml. frișcă lichidă;
  • esență de rom.
          Pt. însiropat:
  • 4 lg. zahăr;
  • 1 plic cappuccino;
  • 1 cană de apă;
  • esență de rom.
          Pt. decor:
  • 500 ml. frișcă lichidă;
  • 100 gr. ciocolată.
          Mod de preparare:
          Mai întâi se face blatul (ca aici), se pune în tava tapetată cu hârtie de copt (36 x 24 cm.) și se dă la cuptor la 180⁰C pt. 30 - 35 min.


          Între timp ne ocupăm de mousse de ciocolată albă: într-o crăticioară se pun ouăle, zahărul și amidonul,


se amestecă bine,


se adaugă laptele


și se pune pe baie de aburi, amestecând continuu până când se îngroașă.


Gelatina se dizolvă în apă rece cât să o cuprindă.


Ciocolata albă se topește pe baie de aburi,


apoi se toarnă peste cremă


și se amestecă, apoi se lasă la răcit.


După ce s-a copt blatul


și s-a răcit, se taie în două foi.


          Pt. sirop zahărul se caramelizează, se adaugă apa și cappuccino și se fierbe până se topește tot zahărul, apoi se adaugă esența de rom și se ia de pe foc.
          Prima foaie de blat se pune pe un platou unde se pune și un cadru (dacă îl faceți rotund, puneți inelul formei în care ați copt blatul) și se însiropează cu jumătate din cantitatea de sirop.


          Se bate frișca.


          Gelatina se topește pe baie de aburi, după care se adaugă cremei cu ciocolată, apoi crema se amestecă cu frișca bătută.


Compoziția rezultată se toarnă peste blat și se nivelează,


apoi se dă la frigider.
          Mousse de ciocolată cu lapte se pregătește la fel ca mousse de ciocolată albă,


se toarnă peste mousse de ciocolată albă (care, între timp, s-a întărit)


și se nivelează.


Deasupra se așează cea de-a doua foaie de blat însiropată


și se dă la rece pt. câteva ore (eu l-am lăsat peste noapte).
          Se ornează după imaginație. Eu marginile le-am ornat așa (modelul acesta l-am văzut la Lissa),


însă când a trebuit să-l ornez deasupra am rămas fără timp, frișcă și imaginație...


Secțiune:


          Rețeta de mousse de ciocolată o am de la Amalia și nici nu mai țin minte de câte ori am pregătit-o până acum, ne place foarte mult! Deși poate părea greu de făcut, nu este deloc așa, mie mi-a ieșit perfect de fiecare dată, chiar și atunci când nu aveam experiență în bucătărie!

Ciupercuțe cu ton

          Primul lucru care îmi vine în minte despre mâncărica asta e că am strâmbat din nas când am văzut ingredientele, însă am făcut-o și pot să spun că mi-a întrecut cu mult așteptările, îmi place chiar foarte mult!


          Ingrediente:
  • 500 gr. ciuperci champignon;
  • 2 cepe;
  • 3 căței de usturoi;
  • 300 ml. roșii pasate;
  • 1 cutie de ton (185 gr.);
  • frunze de pătrunjel;
  • ulei;
  • sare și piper.
          Mod de preparare:
          Se încinge o tigaie cu puțin ulei și se pune ceapa tăiată mărunt și usturoiul la călit.


Tonul se scurge de ulei, apoi se adaugă peste ceapa călită,


după care se amestecă și se lasă câteva minute pe foc,


apoi se adaugă ciupercile tăiate și se amestecă,


iar la sfârșit se adaugă roșiile pasate,


se amestecă


și se lasă pe foc cca. 20 de min.
          Înainte de a se servi se adaugă sare, piper și frunze de pătrunjel tăiate mărunt.


          Poftă bună!

joi, 26 aprilie 2012

Căciuli rusești

          Prăjiturelele acestea au un aspect deosebit și sunt numai bune dacă vrem să impresionăm pe cineva, iar pe deasupra sunt și foarte gustoase!


          Pt. blaturi avem nevoie de:
  • 4 ouă;
  • 200 gr. zahăr;
  • 100 ml. ulei;
  • 100 ml. apă fierbinte;
  • 250 gr. făină;
  • 1 praf de copt;
  • 1.5 lg. cacao.
          Pt. cremă:
  • 1 plic budincă de vanilie (sau 2 lg. amidon);
  • 2 ouă;
  • 4 lg. zahăr;
  • 350 ml. lapte;
  • 1 ciocolată albă;
  • esență de vanilie;
  • 200 gr. unt.
          Pt. glazură și decor:
  • 100 gr. ciocolată cu lapte;
  • 2 lg. ulei;
  • aprox. 100 gr. nucă de cocos.
          Mod de preparare:
          Pt. blat se separă gălbenușurile de albușuri. Gălbenușurile se mixează cu zahărul până se albesc, apoi se adaugă uleiul și apa și se amestecă bine.


Se adaugă făina și praful de copt (cernute) și se amestecă.


Albușurile se bat spumă tare


și se încorporează în compoziția de gălbenușuri, amestecând ușor.


Jumătate din compoziția rezultată se toarnă în tava (36 x 24 cm.) tapetată cu hârtie de copt


și se dă la cuptorul preîncălzit la 180⁰C pt. cca. 20 min. (până trece testul scobitorii). În compoziția rămasă se adaugă cacaoa


și se amestecă ușor.


După ce baltul alb s-a copt


în tavă se pune compoziția cu cacao


și se dă la cuptor.


          Din blaturi se decupează cerculețe (de preferat cât sunt calde).


          Pt. cremă budinca se amestecă cu zahărul și ouăle,


apoi se adaugă laptele


și se pune pe baie de aburi, amestecând continuu până ce crema se îngroașă, apoi se adaugă esența de vanilie.


Ciocolata se rade, se adaugă peste crema fierbinte


și se amestecă, obținându-se o cremă mătăsoasă care se lasă la răcit.


          Untul (la temperatura camerei) se freacă spumă (cu mixerul), apoi i se adaugă câte o lingură de cremă până când se încorporează toată.


          Pe un cerculeț maro se întinde cremă,


deasupra i se pune cerculețul alb,


marginile se ung cu cremă,


apoi se tăvălesc prin cocos.


          Pt. glazură ciocolata se pune pe baie de aburi cu uleiul și se amestecă până când se topește, apoi se pune cu grijă (cu o linguriță) deasupra fiecărui tortuleț.


Mai de aproape:


Secțiune:


          Deși e ceva de muncă cu ele, merită pe deplin! Rețeta este de pe un forum croat, eu am găsit-o tradusă pe culinar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...