Pt. blat avem nevoie de:
- 4 ouă;
- 165 gr. zahăr;
- 130 gr. făină;
- 1 praf de copt;
- 35 gr. cacao;
- 4 lg. apă.
- 2 ouă;
- 4 lg. zahăr;
- 2 lg. amidon;
- 350 ml. lapte;
- 100 gr. ciocolată albă;
- 15 gr. gelatină;
- 250 ml. frișcă lichidă;
- esență de vanilie.
- 2 ouă;
- 4 lg. zahăr;
- 2 lg. amidon;
- 350 ml. lapte;
- 100 gr. ciocolată cu lapte;
- 15 gr. gelatină;
- 250 ml. frișcă lichidă;
- esență de rom.
- 4 lg. zahăr;
- 1 plic cappuccino;
- 1 cană de apă;
- esență de rom.
- 500 ml. frișcă lichidă;
- 100 gr. ciocolată.
Mai întâi se face blatul (ca aici), se pune în tava tapetată cu hârtie de copt (36 x 24 cm.) și se dă la cuptor la 180⁰C pt. 30 - 35 min.
Între timp ne ocupăm de mousse de ciocolată albă: într-o crăticioară se pun ouăle, zahărul și amidonul,
se amestecă bine,
se adaugă laptele
și se pune pe baie de aburi, amestecând continuu până când se îngroașă.
Gelatina se dizolvă în apă rece cât să o cuprindă.
Ciocolata albă se topește pe baie de aburi,
apoi se toarnă peste cremă
și se amestecă, apoi se lasă la răcit.
După ce s-a copt blatul
și s-a răcit, se taie în două foi.
Pt. sirop zahărul se caramelizează, se adaugă apa și cappuccino și se fierbe până se topește tot zahărul, apoi se adaugă esența de rom și se ia de pe foc.
Prima foaie de blat se pune pe un platou unde se pune și un cadru (dacă îl faceți rotund, puneți inelul formei în care ați copt blatul) și se însiropează cu jumătate din cantitatea de sirop.
Se bate frișca.
Gelatina se topește pe baie de aburi, după care se adaugă cremei cu ciocolată, apoi crema se amestecă cu frișca bătută.
Compoziția rezultată se toarnă peste blat și se nivelează,
apoi se dă la frigider.
Mousse de ciocolată cu lapte se pregătește la fel ca mousse de ciocolată albă,
se toarnă peste mousse de ciocolată albă (care, între timp, s-a întărit)
și se nivelează.
Deasupra se așează cea de-a doua foaie de blat însiropată
și se dă la rece pt. câteva ore (eu l-am lăsat peste noapte).
Se ornează după imaginație. Eu marginile le-am ornat așa (modelul acesta l-am văzut la Lissa),
însă când a trebuit să-l ornez deasupra am rămas fără timp, frișcă și imaginație...
Secțiune:
Rețeta de mousse de ciocolată o am de la Amalia și nici nu mai țin minte de câte ori am pregătit-o până acum, ne place foarte mult! Deși poate părea greu de făcut, nu este deloc așa, mie mi-a ieșit perfect de fiecare dată, chiar și atunci când nu aveam experiență în bucătărie!